Mamy lato, ostatnie dni obfitowały w słoneczko, więc na obiad pasuje coś lekkiego. Takim daniem jest np. sałatka grecka, którą każdy chyba zna? Ale wiadomo, że każdy może robić ją inaczej i z nieco innymi składnikami, więc napiszę jak ja ją przygotowuję.
SAŁATKA GRECKA - przepis
Składniki (dla 2 osób):
- pół główki sałaty lodowej
- pomidorki cherry
- ogórek
- czerwona cebula
- papryka (której tym razem mi zabrakło)
- ser feta (ja użyłam Apetiny bazylia&oregano, gdzie feta jest już pokrojona w kostkę i zanurzona jest w sosie na takim siteczku - co jest bardzo wygodne)
- liście bazylii do ozdobienia
SOS:
- pół cytryny
- oliwa z oliwek (ok.2 łyżek)
- ocet balsamiczny (kapka)
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Oczywiście najpierw myję, a potem obieram warzywa. Następnie rwę sałatę na małe części po czym rozkładam ją na talerzu. Kładę na nią pomidorki (można pokroić na pół), ogórka pokrojonego w plastry, a także cebulę i paprykę pokrojoną w piórka. Na wierzchu układam fetę.
Przygotowuję sos: wyciskam cytrynę, dodaję oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, pieprz i sól. Mieszam, polewam sałatkę. Dekoruję listkami bazylii i gotowe!
Tak wyglądała gotowa sałatka:
Taka wersja sałatki greckiej najbardziej mi smakuje - nie jest za dużo składników i nie zakłóca to smaku fety. Ewentualnie można dodać grzanki :)
Zdradźcie czy dodajecie coś jeszcze do swojej wersji?
A skoro zjedliśmy coś lekkiego i zdrowego to można pozwolić sobie na deser:) Oj to to ja lubię najbardziej:)
Sezon na maliny trwa w najlepsze - są teraz po prostu pyszne;) Po wejściu do domu postanowiłam upiec ciasto. A, że po drodze kupiłam właśnie maliny to poszukałam przepisu na ciasto z malinami.
Trafiłam na przepis Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką.
Od razu zabrałam się do pracy.
Do przepisu wprowadziłam niewielkie modyfikacje: kostka masła 200 g zamiast 250, z tego powodu mniej też mąki, ponadto nie użyłam samych malin- na części ciasta ułożyłam jagody, które miałam zamrożone.
Do masy białkowo-budyniowej zapomniało mi się dodać oleju... ale tak naprawdę nie wiem czemu on ma służyć bo bez tego wyszło idealne:)
Tak prezentowała się wersja ciasta przed nałożeniem wierzchniej warstwy kruchego ciasta:
A tak wyglądało ciasto po wyjęciu z piekarnika :
A tu już po ukrojeniu:
Wersja z malinami i jagodami:
Jeszcze tylko cukier puder i............ mniam :)))
Nie muszę chyba pisać, że jest pyszne?!
Planujecie coś upiec na weekend? Pochwalcie się sprawdzonymi przepisami:)
jest 23 a ja zobaczyłam zdjęcia z pyszną sałatką, pięknie wyglądającym ciastem i teraz jestem głodna!! ;)
OdpowiedzUsuńUpss :D
Usuńale pyszności :) sałatkę bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie :) co do sałatki ja wole takie z kurczakiem ;) po prostu wszędzie lubię mieć mięso :D
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem też lubię:)
UsuńJa muszę upiec coś na weekend, ale na ten następny :D bo jadę pierwszy raz do domu rodzinnego mojego chłopaka, a chyba nie wypada tak z pustymi rękami :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię coś zabrać "swojego" jak jadę do rodzinki:) Powodzenia!
UsuńSałatka wizualnie wygląda cudnie ale niestety ja nie lubię takich mieszanek:(
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie to wiesz że nie powinno mieszać się pomidora z zielonym ogórkiem? Ja zawsze robiłam sobie taką sałatkę,pomidor z zielonym ogórkiem i byłam w szoku jak przeczytałam kilka artykułów na ten temat :(
UsuńTak, wiem o tym:) Ale podobno jak chwilę tak sobie razem poleżą to ogórek nie zdąży zabrać witaminy C pomidorowi:) Dlatego przygotowuję sałatkę szybko i szybko ją zjadam:)
Usuńuwielbiam takie sałatki:D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMuszę spróbować zrobić takie ciasto :). Do zobaczenia jutro :). Mam nadzieje, że bez problemu się znajdziemy :P.
OdpowiedzUsuńJakoś się znajdziemy;) Do zobaczenia:)
UsuńCiasto pięknie się upiekło :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńMniam! Muszę spróbować Twojej wersji sałatki, podoba mi się to, że nie dodajesz oliwek, bo ich nie lubię ;) A ciacha chyba nie muszę komentować, bo pewnie wiesz ile mi smaku narobiłaś nim ;) Owszem, mam kilka fajnych sprawdzonych przepisów, ale nie będę Ci miejsca zajmowała w komentarzach, jak zechcesz to wolną chwilą mogę Ci na maila podesłać :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że podeślij. Najlepsze są sprawdzone i polecane przepisy :) Dzięki
UsuńProwadziłam przez jakiś czas z koleżanką bloga kulinarnego Siekierą po Jajach, ale brak czasu nas dobił :)
OdpowiedzUsuńGrecką robię podobnie tylko bez papryki, to moja ulubiona sałatka :)
Brak czasu jest straszny:( Ja często sobie myślę jak to by było fajnie jakby się nie spędzało tyle czasu w pracy:)
UsuńMniam mniem mniam xD
OdpowiedzUsuńJejuuu jakie pysznościi, a ja jestem na diecie. Narobiłaś i smaku :)))
OdpowiedzUsuńWiem, wiem - ja też staram się oszczędzać, ale to jest silniejsze;)
UsuńSałatka mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńPrzeglądam na chybił trafił różne posty z Twojego bloga i to jest przepis konieczny do przetestowania!!! :-) ^_^ Prawie się pośliniłam ;P
OdpowiedzUsuń