Pamiętacie chipsy z jarmużu? Tym razem mam dla Was chipsy z łatwiej dostępnego warzywa - buraka.
Przepis zaczerpnęłam stąd.
Bardzo cienkie plasterki uzyskałam dzięki obierakowi do warzyw.
Dodałam oliwę z oliwek wymieszaną z przyprawami: sól, papryka ostra i słodka, chili, suszone pomidory z czosnkiem. Możecie wybrać mieszankę jaką najbardziej lubicie.
Przed włożeniem do piekarnika:
Po upieczeniu:
Na tej samej zasadzie można zrobić np.chipsy marchewkowe :)
Myślę, że to świetne zamienniki tak niezdrowych chipsów sklepowych.
Mniami,muszę spróbować;)
OdpowiedzUsuńZ buraka jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńno proszę, kto by pomyślał że z buraka można zrobić czipsy. może spróbuję, warto pamiętać o tym że burak jest super bo ma dużo żelaza: )
OdpowiedzUsuńWypróbuję ;) chociaż z burakiem mamy relację dość skomplikowaną- sok z kiszonych buraków uwielbiam, ale już barszczu burakowego niecierpię ;)
OdpowiedzUsuńJa np. uwielbiam barszcz, ale buraczków nie zjem ;)
Usuńświetny pomysł! jarmużu szukam już nie tylko ja, ale i połowa mojej rodziny i znajomych, wygląda na to, że jest nie do dostania ;) więc alternatywa z buraków faktycznie jest fajnym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, akurat jestem na diecie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowego posta :)
www.seeelow.blogspot.com
Lubię buraczki, więc może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam/ MojeMalinoweLove
moje ulubione to te z selera :) ale buraczki tez smakowite ale dla mnie aby uzyskac smak idelany potrzebuja pieprzu ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)
Usuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń