niedziela, 23 marca 2014

Zdrowe chipsy z buraka i marchewki

Pamiętacie chipsy z jarmużu? Tym razem mam dla Was chipsy z łatwiej dostępnego warzywa - buraka.

Przepis zaczerpnęłam stąd

Bardzo cienkie plasterki uzyskałam dzięki obierakowi do warzyw.
Dodałam oliwę z oliwek wymieszaną z przyprawami: sól, papryka ostra i słodka, chili, suszone pomidory z czosnkiem. Możecie wybrać mieszankę jaką najbardziej lubicie.

Przed włożeniem do piekarnika:

 Po upieczeniu:


Na tej samej zasadzie można zrobić np.chipsy marchewkowe :)

Myślę, że to świetne zamienniki tak niezdrowych chipsów sklepowych. 

12 komentarzy:

  1. Z buraka jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, kto by pomyślał że z buraka można zrobić czipsy. może spróbuję, warto pamiętać o tym że burak jest super bo ma dużo żelaza: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję ;) chociaż z burakiem mamy relację dość skomplikowaną- sok z kiszonych buraków uwielbiam, ale już barszczu burakowego niecierpię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja np. uwielbiam barszcz, ale buraczków nie zjem ;)

      Usuń
  4. świetny pomysł! jarmużu szukam już nie tylko ja, ale i połowa mojej rodziny i znajomych, wygląda na to, że jest nie do dostania ;) więc alternatywa z buraków faktycznie jest fajnym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, akurat jestem na diecie :)
    Zapraszam na nowego posta :)
    www.seeelow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię buraczki, więc może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, muszę wykorzystać :)
    Pozdrawiam/ MojeMalinoweLove

    OdpowiedzUsuń
  8. moje ulubione to te z selera :) ale buraczki tez smakowite ale dla mnie aby uzyskac smak idelany potrzebuja pieprzu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...