niedziela, 3 marca 2013

Paluszki surimi w sezamie - sposób na szybki i smaczny obiad

Dziś zapraszam na post kulinarny. W roli głównej paluszki surimi!
Jest to bardzo szybki i baaardzo smaczny obiad:)


Co potrzebujemy?
- mrożone paluszki surimi
- 1 jajko
- ziarna sezamu
- ew. trochę mleka
- sól
- olej do smażenia
- ryż

Sposób wykonania:
Mrożone surimi wyjmujemy z folii, jajko roztrzepujemy z niewielką ilością mleka i szczyptą soli - maczamy w nim surimi, następnie obtaczamy w sezamie i kładziemy na rozgrzany olej.


Zmniejszamy temperaturę smażenia, bo sezam może się przypalić. Po kilku minutach przekładamy na drugą stronę, potem jeszcze kilka minut na boki, tak, żeby ze wszystkich stron surimi nam się zarumieniły, a w środku nie były zimne.

I gotowe.
Można podawać z ryżem.


Polecam!

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam surimi, jak to smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć - są to paluszki krabowe, a w połączeniu z sezamem są po prostu pyszne:) Musisz spróbować!

      Usuń
  2. muszę spróbować, nigdy nie jadłam surimi ;) ale jak spotkam to kupię na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie potrawy......

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten szampon z GP, o którym pisałam recenzję nie wysusza włosów.

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy o nie słyszałam o tych paluszkach, ale lubię próbować nowe rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam:) Nazywa się to surimi paluszki krabowe, ale trzeba patrzeć na skład: w większości są takie, które zawierają białą rybę i aromat krabowy. Warto poszukać takich, które zawierają prawdziwe mięso kraba choć te są niestety droższe.

      Usuń
  6. uwielbiam surimi ale na surowo :) a jeżeli jesteś zainteresowana spotkaniem to na moim blogu jest mail, więc w razie czego pisz śmiało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na surowo też bardzo lubię (w sałatce z ryżem czy z kalafiorem też super)!

      Usuń
  7. Dzięki kochana :* już usunęłam ten paskudny zegar- chyba to była jakaś wersja testowa i po miesiącu zmienił kolor i szerokość, pomimo zmian w skrypcie dalej zasłaniał tekst, więc już go nie ma ;). Przepis na pewno wypróbuje bo zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy:) Jak zrobisz - napisz czy smakowało:)

      Usuń
  8. Hej, dostałaś nominację do Liebster Blog Award - zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...