Przepis na rogaliki serowe z marmoladą:
Składniki
Ciasto
- 250 g sera białego (lub serka typu Philadelphia)
- 250 g masła lub margaryny (ja użyłam Ostrołęckiego 67% tł.)
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- opcjonalnie można dodać aromat (ja dałam waniliowy)
Nadzienie
- marmolada lub dżem
Do posypania- cukier puder
Wykonanie
Ser rozgnieść w misce, dodać masło posiekane na kawałki, mąkę i aromat. Zagnieść ciasto na gładko - jeśli będzie lepiące można dodać więcej mąki, ale nie za dużo - musi być mięciutkie. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkowywać na blacie posypanym mąką i wykrajać koło np. za pomocą miski. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie położyć trochę marmolady (ok. pół łyżeczki) i zwinąć w rulonik. Jeśli użyjecie dżemu, rogaliki najlepiej skleić, gdyż może on wypłynąć.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, wtedy wierzch będzie chrupiący.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Rogaliki wyszły pyszne - delikatne dzięki zawartości sera i słodkie dzięki marmoladzie mimo, że ciasto nie zawiera cukru. Zniknęły w błyskawicznym tempie:)
Polecam!
Lubicie piec domowe wypieki? Czy tylko je jeść? :-D
Uwielbiam tzw pichcenie :) relaksuję się wręcz... odstresowuje... A Twoje rogaliki masz jak w banku... upiekę! :) Ale narobilaś mi smaka... Mmmmmmm...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam najserdeczniej!
Daj znać czy smakowały:)Również pozdrawiam!
UsuńJa lubię przede wszystkim jeść :D Zrobić to już trochę mniej ale jak się chce zjeść to trzeba się zmusić :D
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńJeśli masz szafę pełną ubrań w których już nie chodzisz, serdecznie zapraszam Cię na SWAP w warszawskim Blue City http://www.facebook.com/events/409105989177541/
;)
Dziękuję za zaproszenie:)
Usuńaaale mi narobiłaś smaka ;)
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają przepysznie:) Mam podobny przepis i też czasami takie robię..
OdpowiedzUsuńWłaśnie widzę u Ciebie dużo fajnych przepisów:-) Pozdrawiam.
UsuńZrobie je ! Niezwykle smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa następnym razem zrobię większą porcję, bo za szybko zniknęły:)
Usuń